10 hitów dietetycznych do zadań specjalnych

10 hitów dietetycznych do zadań specjalnych

Nic tak nie wpływa na dobre samopoczucie człowieka jak zdrowa dieta i odrobina ćwiczeń fizycznych. Dzięki odpowiednio dobranej i dopracowanej diecie, nasz organizm pozbędzie się zbędnych kalorii, upora się z zaparciami oraz odbuduje gospodarkę mineralną. Co zatem jeść, aby być zdrowym i cieszyć się witalnością przez długie lata?

Nie jest prawdą, że trzeba rezygnować z czegokolwiek, ograniczać bowiem, nie oznacza zaprzestać stosowania czegoś zupełnie. Zatem warto, aby w naszej diecie znalazły się różne składniki, ale w odpowiednich i właściwie dobranych proporcjach. Czego nie powinno zabraknąć na naszym stole w codziennej diecie?

1. Grube kasze. Są ogromną skarbnica błonnika, fitostrogenów, antyoksydantów, węglowodanów złożonych i takich mikroelementów jak: magnez, wapń, potas, fosfor i cynk. Ich zaleta jest także posiadanie niskiego indeksu glikemicznego, co sprawia, że bez obaw mogą je spożywać chorzy na cukrzycę, gdyż poziom cukru we krwi na pewno się nie podniesie zbyt gwałtownie. Dzięki ogromnej zawartości błonnika wspaniale działają na układ pokarmowy przeciwdziałając zaparciom. Dzięki swoim składnikom zapewniają uczucie sytości na dłużej, co pozwala utrzymać prawidłowa masę ciała, a ona zaś sprawia, że nasze serce lepiej pracuje i łatwiej można ustrzec się miażdżycy.

2. Chude mięso. Najlepsze jest mięso drobiowe, ale może być również wykorzystane mięso cielęce lub wołowe. W mięsie znajduje się dużo białka, żelaza cynku i witamin. Dzięki systematycznemu zjadaniu mięsa można łatwo ustrzec się przed anemią i niedokrwistością. Białko zawarte w mięsie wspomaga odbudowę i regenerację tkanek w organizmie. Zaleca się spożywanie około dwóch razy w tygodniu niewielkich porcji mięsa na przemian z rybami i roślinami strączkowymi.

3. Orzechy. Powinno się je spożywać ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych, białka, witamin (przede wszystkim E, A i D). posiadają również ważny składnik diety kobiet ciężarnych – kwas foliowy, który zapewnia prawidłową budowę cewy nerwowej rozwijającego się płodu. Orzechy są również bogate w magnez, miedź i potas. Dzięki spożywaniu orzechów można ustrzec się takich ciężkich chorób serca jak choroba wieńcowa, zawał mięśnia sercowego, a nawet udar mózgu. Ponieważ orzechy są bardzo sycące i trochę kaloryczne zapewniają mniejsze przyswajanie pożywienia, dłuższe uczucie sytości, a przez to są dobrym składnikiem diety odchudzającej. Wspaniale wpływają również na układ nerwowy.

4. Są nieocenionym i nieprzebranym źródłem błonnika, a także witaminy C, beta karotenu, potasu i magnezu. Wspomagają układ trawienny, zapobiegając zaparciom, są nieocenione w profilaktyce nowotworowej jelit i miażdżycowej – obniżając ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Posiadając wiele witamin działają stymulująco na skórę, a co za tym idzie na nasz wygląd. W okresie jesiennym i wiosennym wspomagają odporność naszego organizmu. Zaleca się spożywanie ok. 100 -150 gram owoców trzy razy dziennie.

5. Warzywa strączkowe. Zawierają takie wartości odżywcze jak: węglowodany, składniki mineralne i mnóstwo białka. Z powodzeniem zastąpią to białko pochodzenia zwierzęcego. Maja rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, a przez to, że są dosyć sycące, pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecana jest szczególnie cukrzykom i diabetykom. Mają również wspaniały wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu. Soja polecana jest szczególnie kobietom w okresie przekwitania ze względu na duże stężenie fito estrogenów. Zaleca się spożywanie roślin strączkowych średnio dwa razy w tygodniu po ok. 100 gramów.

6. Oleje roślinne. Najlepsze są rzepakowy, słonecznikowy i oliwa z oliwek. Najbogatsze są te z pierwszego tłoczenia na zimno. Zawierają bowiem najwięcej wartości odżywczych oraz nasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. te, które nie zawierają cholesterolu, wpływają pozytywnie na układ krwionośny – przeciwdziałają odkładaniu się płytek miażdżycowych. Mają również dowiedziony wpływ na skórę i włosy. W codziennej diecie warto wykorzystywać około dwóch – trzech łyżek stołowych tej substancji.

7. Warzywa zielone. Są źródłem takich składników jak: witamina C i E oraz szeregu z grupy B. zawierają luteinę, białko roślinne oraz błonnik, a także szereg pierwiastków. Zielone warzywa świetnie wspomagają funkcjonowanie przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. Przeciwdziałają również tworzeniu się raka jelita grubego oraz miażdżycy, a także rewelacyjnie wpływają na oczy.

8. Jogurty. Najlepiej, jeżeli wybierzesz takie, które zawierają żywe kultury bakterii. Oprócz tego są bogatym źródłem wapnia, białka i witamin. Jogurty, maja ogromny wpływ na budowę kości i zębów. Białko jest budulcem komórek ciała i wpływa na ich regeneracje oraz sprawdzają się w profilaktyce nowotworów. Jogurty wpływają również na poprawę naszej odporności oraz na mikroflorę przewodu pokarmowego. Zalecane jest spożycie jednego kubeczka dziennie.

9. Płatki owsiane. Są bogatym źródłem błonnika, magnezu, fosforu i witamin z grupy B. wpływają one na regulacje przewodu pokarmowego i prace jelit. Są dosyć sycące, dlatego zapewniając to uczucie na dłużej, regulują również naszą gospodarkę wagową, utrzymując ja na prawidłowym poziomie. Zalecane są dla cukrzyków i diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie się glukozy do krwi. Najlepiej spożywać je codziennie, po dwie, trzy łyżki stołowe.

10. Ryby. Najlepsze są morskie, bo zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz białko, witaminy i makroelementy. Jeśli spożywa się je z ośćmi dodatkowo zapewniają wapń. Poprawiają wzrok oraz stan naszej skóry a także wpływają na funkcjonowanie tarczycy. Tygodniowa porcja to około 300 gram.

Jak widać z powyższego wcale nie trzeba rezygnować z produktów, wystarczy tylko odpowiednio dobrać dietę do własnych potrzeb i dostarczać organizmowi wszystkiego, czego mu potrzeba, a on odwdzięczy się nam dobrym zdrowiem i kondycją fizyczną.